dinsdag 12 oktober 2010

#7 Literatuur over Netherland

Stelling: wat goed geïnformeerde buitenlanders over Nederland zeggen is per definitie waar. En dat niet alleen, in de regel heeft zo'n buitenlander weinig woorden nodig voor de waarheid. De persoon in kwestie moet wel deel uitmaken van de linkse elite. Of kerk zo u wil. Wat FOX News over Nederland te vertellen heeft, zoals dat onze dokters kinderen vermoorden, is bijvoorbeeld aperte onzin. Recentelijk ben ik echter weer twee voorbeelden tegengekomen die mijn stelling ondersteunen.

De eerste in het boek Netherland van de Ierse schrijver Joseph O'Neill. Ik moest het bij de betrokkenen navragen, maar dit boek is me door een vriend aangeraden, die het weer van een vriend kado had gekregen, die het ergens in een boekenwinkel had zien liggen en de kaft had gelezen. Ik heb het weer kado gedaan aan mijn broer zonder het boek zelf te hebben gelezen. Inmiddels heb ik dat wel gedaan.

Het verhaal wordt verteld vanuit een Nederlandse man, Hans van den Broek. Hans verdient veel geld bij een bank in Manhattan. Het is wat wel wordt genoemd een post-11-september-roman. Volgens onder andere de New York Times één van de allerbeste. De karakters in het boek zijn over het algemeen een beetje de weg kwijt. De vrouw van Hans vindt New York bijvoorbeeld niet meer veilig en is met de kinderen naar Londen verhuisd. Hans zelf is vooral gedeprimeerd. En melancholisch.

Vandaar dat hij veel terugdenkt aan zijn jeugd in Nederland. Dit levert het volgende citaat op: "I thought of a Dutch polder, and then of the Westland, the flat, greenhouse-filled region between The Hague and the Hook of Holland where I played soccer games on bleakly open fields, in gales, against tough teenagers from Naaldwijk and Poeldijk who specialised, for some reason, in offside traps". En als Poeldijker die als tiener bij Verburch - de enige club die ons dorp rijk was - speelde, kan ik je verzekeren, het is waar. Althans, dat van die buitenspelval neem ik maar van hem aan. De rest - de vlakke, gure, winderige voetbalwedstrijden tussen de kassen - klopt zonder meer.

Overigens heeft O'Neill volgens Wiki rechten gestudeerd en geen Engels, omdat "literature was too precious" en hij wilde dat als hobby behouden. Daarmee was O'Neill al jonger wijs dan ik. Dit was namelijk de reden dat ik ooit de brui gaf aan mijn studie Nederlands.

Het tweede voorbeeld van goed geïnformeerde buitenlanders die zich uitlaten over ons land, betreft The Economist. In de uitgave van deze week schrijft het blad onder de kop Not exactly Dutch courage het volgende: "Dutch voters [...] outside the big cities [...] are a socially conservative bunch, anxious about the economic and social changes globalisation can bring. Instead of helping them to face up to today’s challenges, the government has chosen to play upon their fears". Ware woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten